PROTEINI u MESU BAKALARA POSPEŠUJU OPORAVAK NAKON POVREDE
Za
one koji su u sferi fitnesa i zdravlja trebalo bi da bude poznat značaj ribe u
redovnoj ishrani, posebno masnih kiselina koje iz ribe možemo uzimati,
vitamina, minerala, ali i veoma kvalitetnih proteina. Da nije tako, riba ne bi
bila sastavni deo čovekove ishrane kroz vekove.
Danas
postoje razmišljanja i predviđanja po
kojima će se sportska suplementacija u budućnosti znatno više zasnivati na
ribljim izvorima, posebno na onim vrstama koje su poznate po značajnoj sadržini
arginina, glicina, kao i taurina u svojim tkivima.
Bakalar – kuvan ili pečen?
Nebitno, sve dok čini sastavni deo vaše ishrane!
Nedavna
studija izvedena u Kanadi ispitivala je uticaj proteina dobijenih iz mesa
bakalara na zaceljenje oštećenih mišićnih vlakana. Treba istaći da s obzirom na
to da je u studiji oštećenje vlakana
izazivano namerno, kao ispitanici su uzeti mlađi i zdravi primerci glodara. Ovo
prvenstveno iz moralnih razloga (kako se ljudi ne bi izlagali namernom
povređivanju), jer je samo oštećenje izvođeno kontrolisano i u veoma razumnoj
meri, bez trajnih oštećenja po tkiva.
U
studiji je kod kontrolne grupe ispitanika izazvano namerno, ali kontrolisano povređivanje vlakana
mišića tibialisa. Primerci u kontrolnoj grupi su potom tokom naredne tri
nedelje bili na režimu ishrane bogatom mesom bakalara, dok su primerci u drugoj
grupi uzimali proteine dobijene iz kazeina i putera od kikirikija. Na kraju
studije je zabeležen znatno bolji oporavak skeletnog mišića u kontrolnoj grupi,
tj. onoj koja je često konzumirala meso bakalara.
Ipak,
kako bismo bili što precizniji, treba reći da imajući u vidu aminokiselinski
profil ovih proteina, najkvalitetniji bi svakako bio protein iz mesa bakalara,
potom kazein, pa onda protein iz kikirikija kao najlošiji od ovih. Sa -24% i
-30% manje BCAA odnosno esencijalnih aminokiselina, ne iznenađuje zašto protein
kikirikija nije (bar ne bi trebalo) da bude osnovni izvor proteina svakoga ko
je malo bolje informisan o zdravlju i fitnesu, a posebno ukoliko je reč o
bodibilderu.
U studiji je jasno
zapaženo da je protein iz mesa bakalara, ne ulje, u najvećoj meri bio odgovoran
za zalečenje upalnih procesa.
U
cilju da se potpunije ispita na koji tačno način i u kojoj meri pomenuti
proteini utiču na oporavak tkiva kod ispitanika glodara u ovoj studiji,
životinje su tretirane bupivacainom, supstancom koja je izrazito kataboličke
prirode i koja uništava mišićne, ali ne
dira satelitske ćelije! Ova supstanca je ubrizgavana u tibialis na jednoj
strani, dok je isti mišić na kontralateralnoj strani služio za upoređivanje. U
trećem, četrnaestom i dvadesetčetvrdom danu posle povrede meren je oporavak
tkiva svih životinja u obe grupe (8 životinja u svakoj grupi).
Grupa
koja je unosila proteine iz mesa bakalara zabeležila je znatno bržu redukciju
neutrofila i EDI+ makrofagi nego grupa koja je uzimala kazein/ protein iz
kikirikija. Na merenju 24. dana zabeležen je oporavak od 107% procenata u grupi
koja je uzimala bakalar u odnosu na 57% oporavka u drugoj grupi, a još treba
dodati da je kontrolna grupa zabeležila
dodatne koristi od proteina bakalara, osim ubrzanog oporavka, što daje
osnova da se zaključi da ova namirnica treba da bude na samom vrhu u ishrani svakoga
ko želi zdravo telo. Dodatne koristi odnosile su se na:
-uvećanje
holesterola HDL, snižavanje VLDL
-restoracija GLUT-4 aktivnosti u skeletnim mišićima
-slabija produkcija hepatičkih triglicerida
-najniža razlika između nivoa insulina i glukoze
-restoracija GLUT-4 aktivnosti u skeletnim mišićima
-slabija produkcija hepatičkih triglicerida
-najniža razlika između nivoa insulina i glukoze
Kod
povređivanja mišića najznačajnije negativne promene odnose se na nivo glukoze
stimulisan aktivnošću insulina, redukciju proteinske sinteze, zajedno sa
uvećanom degradacijom proteina.
Arginin za oporavak, EMK
za rast:
Istraživači
su pokušali da daju odgovor koji nutrijenti u mesu bakalara su odgovorni za
pojedine pozitivne posledice, pa tako veruju da je visoka koncentracija
arginina odgovorna za ubrzan oporavak, dok kombinacija esencijalnih masnih
kiselina možda ima najviše udela u kreiranju jakih anaboličkih efekata, znatno
jačih od onih koje izaziva kazein (pa možda čak i whey) ili protein kikirikija.
Za
optimizaciju zdravlja i naravno mišićnog rasta veoma je važno obezbediti
kvalitetnu regeneraciju tkiva mišića, uz njihovo održavanje, kao i održavanje osetljivosti
na insulin i mehanizama oporavka od povređivanja, a sve ove aspekte proteini iz
mesa bakalara mogu zadovoljavati. Treba još istaći da je za potrebe ove studije
korišćeno zamrznuto meso bakalara, a ne prerađevine i da se radilo o veoma
kvalitetnom mesu koje skoro da nije imalo masnoća u sebi.
Rezultati
ove studije nedvosmisleno ukazuju na značaj unosa ribe, masne ili nemasne, u
svakodnevnoj ishrani.
Izvor:
suppversity.de