VEŠTAČKI ZASLAĐIVAČI – DA, NE, MOŽDA?
Ne
postoje generalna pravila kada govorimo o načinu na koji naše telo vari
pojedine supstance koje unosimo, kao i o efektima koje sigurno možemo
očekivati. Bez obzira šta mi tvrdili, bez obzira šta studije tvrdile, uvek se
nađe neki primer koji ispada iz šablona koji smo se trudili da postavimo.
Odličan primer u vezi sa ovim jeste trenutno aktuelna debata u svetu fitnesa i
bodibildinga a koja se odnosi na uticaj veštačkih
zaslađivača na dobijanje mišićne mase ili gubitak telesne masnoće.
Pa,
kako bi se ovo ticalo vas kao vežbača? Pa, onda kada na primer izbacujete
hidrate u ishrani, zar nije logično da ne uzimate bilo kakve šećere na dnevnom
nivou? Jer, ako ste na ishrani niskog unosa hidrata, a svakodnevno uzimate
razna „dijetetska pića“ i ne ostvarujete željeni napredak, možda su upravo
zaslađivači u tim pićima problem.
Sve
ovo treba povezati i sa nedavnom studijom koja je prilično odjeknula među
vežbačima i stručnjacima. Studija je zaključila uvećan nivo insulinskog šiljka
kao posledica apsorpcije sukraloze, vešbačkog zaslađivača koji je bio sastavni
deo jednog pića koji su ispitanici u studiji uzimali.
Studija
je veoma jasno pokazala da apsorpcija sukraloze uzrokuje skok insulina, ali i
nestabilan nivo šećera u krvi. Ovo je direktan dokaz da nenutritivni (veštački)
zaslađivači utiču na uvećanje telesne masnoće.
Ipak,
stvari nisu tako crne. Problem u vezi sa studijom nije toliko zaključak koji je
postavila, već informacije koje nije uzela u obzir prilikom objavljivanja zaključka.
Istraživači su propustili da napomenu da je studija izvedena na izrazito
gojaznim ispitanicima. Ono što su propustili da istaknu jeste činjenica da je nerealno postavljati kao opšte
zaključke koji su dobijeni praćenjem reakcija gojaznih osoba, jer gojazno i
nezdravo telo će drugačije reagovati na iste spoljašnje uticaje nego zdravo!
Zaslađivači,
bez želje da ih pravdamo ili kritikujemo, za sada jesu stvari koje tek nauka
počinje da razumeva. Jedno otkriće koje može tvrditi suprotno od zaključka u pomenutoj
studiji jeste da je ustanovljeno da sisari, uključujući i ljude naravno, imaju
receptore za slatko u svim ključnim
segmentima digestivnog trakta.
Naš želudac je stoga u stanju da detektuje da li
dobija nešto slatko, slično kao što to mi možemo utvrditi osećajem u ustima.
Stoga je moguće da kada unosimo nešto slatko, čak i kada nema kalorija kako
mnogi proizvođači tvrde, da time izazovemo hormonsku reakciju, pripremajući
naše telo za to.
Kako
bismo ove zaključke prihvatili, potrebno je ispitati kakve reakcije bi isti ovi
zaslađivači izazvali kod zdravih, mladih ispitanika koji nemaju problema sa
telesnom težinom. A da stvari budu zanimljivije, tokom 2011.godine jedna
studija je upravo ovo izvela i objavila da nisu zabeleženi nikakvi hormonski
odgovori na sukralozu kod zdravih ispitanika.
Šta se ovde u stvari događa?
Imamo
dve studije sa suprotstavljenim rezultatima, ali koji bi bio verodostojan?
Ako pomirišete,
okusite pa čak i pomislite na hranu, možete izazvati skok insulina pre i nego
što zaista unesete neke namirnice u organizam. Namerno smo napisali „možete“
jer ovo ne mora uvek biti slučaj, posebno ne kod sportista u formi, sa
izraženom mišićnom masom i niskim procentom masnoće u telu. Gojazni ljudi
reaguju drugačije, a studije pokazuju da je hormonski skok kod ovih ljudi
uvećan i da se po pravilu uvećava kako se uvećava i nivo telesne masnoće u
telu.
Postavimo
stvari ovako. Gojazni ljudi su u to stanje najčešće došli tako što su prethodno
sebi dozvoljavali preterane obroke bogate lošim kalorijama. A ovo je signal
telu da otpočne i pojača metaboličke odgovore na ovu praksu prejedanja, tako
što će značajno aktivirati lučenje insulina i to na drugačiji način nego što se
dešava kod utreniranih sportista.
Pa, da li su zaslađivači onda
mogući izbor?
Poslednja
studija koju smo naveli nije zabeležila uzročnu vezu između apsorpcije
sukraloze i skoka insulina kod zdravih sportista. Šta bi vi trebalo da uradite?
Najbolje bi bilo da sami i probate.
Ako ste na dijeti sa niskim unosom kalorija
i hidrata a unosite i zaslađivače istovremeno i niste zadovoljni napretkom,
probajte da izbacite zaslađivače u ovom periodu. Ako ih unosite i ostvarujete
svoje ciljeve na način koji očekujete, onda nastavite tako, jer vama očigledno
ne smetaju.
NERACIONALNO JE ZAKLJUČKE IZ
STUDIJA APLICIRATI NA GLOBALNOM NIVOU! NISMO SVI ISTI.
Izvor:
flexonline.com